Last Day in Korea (Incheon International Airport )





Assalamualaikum dan hai, tamatlah sudah adventure aku kat Korea.. Flight aku pun pukul 3 ptg soo aku nak kene ada kat airport dan drop luggage pkul 1.. Check out hostel awal pkul 9 dan dapat balik deposit tuu.. Masa dapat tuu aku tinggalkan luggage jap then pi Holika Holika kat Myeondong sbb nak beli lip concealer.. Kat Malaysia aku tgk harga maheeiiii bebenor, kat sini baru 9,900won jee.. 

Sempat kauu last shopping kat sini.. Yelaa bilaa lagi nak bercakap sampai keluar asap semua tuu kann.. Soo kalau nak tanya aku apa2 boleh add fb or follow insta kalau nak tanya apa2 naa.. Thank you kepada sesiap yg sudi baca dari mula sampai habis.. Till we meet again 💓

banyak bonarrr luggage kauu..


Tenth Day in Korea (SMTown Coexartium, Aladdin Store and Apgujeong Rodeo Street)


Hai Assalamualaikum, entry nie mmg last day aku nak berjimba sakan dekat Korea Selatan.. So harinie aku just pergi SMTown Coexartium, Aladdin Store and Apgujeong Rodeo Street.. Sebagai seorang yg dah stan SM Company dgn sangat lama, of course laaa wajib pergi sini kan.. Nak pi sini senang jee, kau pi Myeondong Station kemudian tukar kat Dongdaemun History & Culture Park amik line 2 dan turun Samseong Station.. Korg amik Exit 2 dan jalan terus menuju kebenaran.. Time aku pergi tuu bangunan luar dia tgh repair tapi korg boleh jee masuk dalamnya.. Dia ada 6 tingkat, dan kalau korg ada duit lebih boleh laa masuk SMTown Theater kat tgkat 5 dan 6.. Aku bawak bajet jee soo tak dak bajet utk itu.. 

SMTOWN, a must-see place for K-pop fans is an entertainment space full of meeting and various experiences of SM entertainment stars. On the 1st floor welcome stage, the stars broadcasts are broadcasted through starwall, and on the 2nd floor, there is the celebrity shop exhibiting and selling fashion, beauty and lifestyle items of celebrities and souvenirs. On the 3rd floor SMTOWN studio, you can tour the vocal and dance training room, recording room and music video studio, experiencing the life of an artist. On the 4th floor library café, you can view the history of SMTOWN, won trophies and various contents, tasting the beverages and desserts themed with stars. On the 5th and 6th floor, there is the SMTOWN theatre where you can watch floating hologram performances, and you can make the figures of stars in 3D printing method.

-ayat copy paste dari laman web lain iaitu English.visitseoul.net-

Disebabkan nak jgk souvenir dari SUM nie jgk maka aku beli lahh button kecik dan notebook dari sini.. Banyak jgk album2 dan merchandise yg dijual dekat sini.. Harga ? Boleh tahan laa tade mahal sgt dan tade murah sgt sbb sini dia mmg bebetul official kan..






Dari sini aku gerak pi Aladdin Store.. Ada apa kat kedai nie? Kepada saudara saudari akak akak sekalian, kat sini dia jual 2nd punya buku dan album.. Dia ada jugak yg baru punya album dan harga dia mmg super duper gilaaaa murah.. Monyosal aku tau tempat nie lambat, kalau tau aku beli album kat sini jaa weyhh.. Nak pi sini korg kene pi station tuu balik dan turun kat Gangnam Station dan amik Exit 11.. Korg jalan straight jee sampai jumpa macam kedai bawah nie haa belah kanan..

Haaa niee kedai diaaa ~~

Harga aku beli Teen Age Album nie hanya 11,800won sahaja..
Aku beli Teen Age kaler hijau tuu 15,900won weyhh T_T
Aku nampak album Samuel yg Sixteen tuu hanya 8,900won jee dia jual..
See dia punya beza harga tuu.. adoiyaiii, lesson learned bebeh ~ Dari sini aku gerak pi Hallyu K-Road dekat Apgujeong Rodeo Station.. Nak pi sini kau kene pi station tadi balik mcm besaaaa naa kemudian turun dekat Seolleung kemudian amik line yg hala ke Wangsimni tapi korang turun Apgujeongrodeo.. Jalan diaa panjang jgk laaa naa tapi best sbb patung dia comel2 jee..




Ada banyak lagi gambar tapi takut korg muak tgk muka akuu.. Hahahaha, soo dari sini aku pi laa Myeondong utk sesi habiskan duit makan street food dan beli uyu ~~




Tamat sudah adventure kalinie.. Esoknya balik Malaysiaaa dahhh  T_T


Ninth Day in Korea (Ewha Women University, Hongdae Street, Itaewon, Hangang Park)


Assalamualaikum dan Selamat Pagi, Tengah Hari,Petang dan Malam ~ Lets continue our journey to Korea bebeh on ninth day.. Bila dah nak-nak balik nie, sakit penat semua keluar dah.. That's why aku pi tempat yg santai-santai jaa utk rehatkan minda dan badan.. So, first place that I go is Ewha Women University.. 

So dari Myeondong aku turun dekat Dongdaemun History and Culture Park kmudian amik line 2 turun Ewha Women University.. Awaknya amik exit 2 atau 3 dan jalan straight.. Dah nama women university, sepanjang jalan tuu kau akan nampak barang permpuan jee weyhh.. Korg jalan straight sampai jumpa bangunan mcm bawah nie..


Korang masuk jee dalam gate tuu sebab tempat nie mmg open utk public.. Dont worryy ramai jee foreigner amik gambor kat sini.. Hayatilah gambar di bawah ~




Dari sini aku gerak pi Hongdae Street soo pi balik Station tadi dan turun Hongik University.. Tempat dia memang seyesly penuh dengan org muda weyh.. Aku keluar Exit 4 rasanya dan tempat tuu mmg penuh lagu2 dan ada etude house.. Kalau betul, dari Exit 4 tuu aku belok kiri dan terussss jee sampai tade jalan terus dan aku belok kanan dan teruss jee kene lintas dan terusss jeee.. Sepanjang perjalanan nie mcm2 org jual.. Aku just cuci mata window shopping jee.. Topi pun murah2 jee semua 5,000won dan macam2 lagi laa dak2 muda selalu pakai..



Dari sini, perut ku berbunyi dgn riang rianyaa soo aku pi Itaewon nak makan kebab punya pasal.. Salah sebenarnyaa aku nak makan onion ring diaa.. So aku pi station balik dan turun Hapjeong kmudian amik line 6 turun itaewon.. Dari itaewon amik exit 3 dan jalan terus.. Mr.Kebab tuu belah kanan korang.. Aku order hot choco, onion ring dgn chicken kebab.. Kebab dia panjang gilaa dan aku tak mampu habiskan.. Maaf naa tak dak gambar sebab khusyuk sgt makan.. Dari sini aku jalan2 jaaa pusing2.. Kemudian aku gerak pi Hangang Park pulakk.. 

Nak pi sini kau pi balik Itaewon station dan tukar kat Gongdeok, amik line 5 turun Yeoinaru Station amik Exit 2 ke 3.. Tak ingat.. yg pasti bila kau keluar, belah kanan kau akan nampak gambar I SEOUL U.. Hayatilah gambar-gambar di bawah dgn bahagia ~~




Aku memang lepak lama gilaaaa kat sini sebab nak santai tepi sungai kann.. Aku duk bercakap dengan merpatilah, pokokk dan paling best ckp sorg2.. Tapi angin tepi sungai memang padu gilaaa laa time nie.. Dah agak2 pkul 4 tuu aku gerak balik Myeondong sbb ada org kirim album Wanna One.. Shopping lagi dong..


Org kirim tapi Monsta X tuu terbeli pulakk.. 
SeaNTree buat sale pulak Mask dia, 2pcs 6,600won sahaja

Album yg dah aku sambar sepanjang aku duduk sini 💆
Okayyy sampai sini sahaja naaa.. Terima kasih one again, Kamsahamnida ~


Eighth Day in Korea (Gyeongbokgung Palace, Gwanghamun Square, Namsan Tower)


Hai hello Anyeong Assalamualaikum, entry kali nie akan ku ceritakan pengalamanku photoshoot di Gyeongbokgung Palace, ronda di Gwanghamun Square dan episode sesat tahap boleh nangis dekat Namsan Tower.. 

Okayy first of all, aku dah bayar deposit utk sesi photoshoot di Gyeongbokgung Palace kat Malaysia.. Aku book via 3355 Hanbok Rental dan ini emailnya in case korg nak berurusan 3355manse@gmail.com ~~ Fee dia sebanyak 50,000won sahaja selama satu jam.. nie tak termasuk Hanbok Rental tauu.. Hanbok Rental lain harga dia dan aku punya special size soo mahal sikit dalam 20,000won utk 2 jam.. Kedai dia pun senang jee nak cari, korg cari pakai Google Maps jee.. So 
kalinie aku naik bas kat tempat lain iaitu dekat Namsan Tunnel 3 dan aku naik bas 401.. Kalau dari hostel aku, keluar hostel amik kiri dan jalan straight sampai kau kene lintas jalan dan belok kanan kmudian straight, kau akan nmpak bus stop belah kanan.. dekat jee ..

Dah sampai sini, kau naik laa bas 401 tuu turun ë•ì„±ì—¬ì¤‘ê³  atau Duksung Girlsunggho atau senang cite kau bukak jee Google Map dari awal dan tekan start, nnt dia bagi tau suh turun kat mana -The End- Pas turun bus stop amik belah kiri dan terussss jee sampai jumpa first simpang, kau belok kanan.. Kau terus jee lagi sampai jumpa simpang 4 dan kedai dia ada macam gambar dibawah nie.. Tak jauh punn dari bus stop tuu, dalam 5 atau 8 minit jee..


Aku sangat bertuah gilaaa sebab snow smlm sumpahh lebat dan harinie Gyeongbokgung Palace memang nampak SUBHANALLAH cantik gilaaa weyhhh.. Photographer Pho.Lee pun cantikkk jee amik gambar aku.. 








Maap laa nak, akak tak reti posing.. Dah habis satu jam tu, Pho.Lee balik dan aku jalan laa menghayati pemandangan dengan pakai Hanbok nie haa.. Lepas return hanbok nie, aku gerak pi Gwanghamun.. Soo nak pi sini, kau kene lintas balik jalan yg nak ke Gyeongbukgong tuu tapi ke Gyeongbokgung belah kanan kan, haa korang pi belah kiri.. Korang jalan teruss sampai simpang kau pi kana dan teruss jee sampai kau nmpak Gyeongbokgung Main Gate.. Kau akan nampak Gwanghamun Square nie belah kiri dan lintas laa jalan anda..



Soo dari sini aku dapat whatsapp dari Nick ajak pi Namsan Tower, soo aku gerak laa ke sana.. Maka disinilahh bermulanya episode pnyesalan dan sesat kat tepi hutan.. Kau ghasee ? Hahaha, Aku pakai Google Maps nie laa nak turun kat Namsan sekali dia bagi aku kat bawah bukit Namsan.. Maknanya aku pi sana kene mendaki.. Jadahh hangg dah laa sejuk, kaki dah mula rasa sakit.. Tapi seyes masa aku turun tuu aku tak tau ke mana.. Aku relax dan aku bukak Google Maps balik then search Namsan Cable Car.. okayy jumpa then aku turun bus stop nie.. Dia cakap jalan kaki 7 minit jee tapi AKU TAK JUMPA JALAN NAK PI SANA.. SEMUA JALAN TUTUP.. Haaa, kau ghase tak nangis masa tuu dan T-Money aku habis time tuu.. Zero.. Nasib aku pakai simcard weyhh kalau buatnya masa tu aku pakai portable wifi dan portable tu habih bateri? Tak kee naya.. 

Okayy, aku cakap kat diri sendiri jangan kalut, sabar, relax.. Aku just jalan jee turun bukit tenang sambil mata melilau cari 7E atau GS25 nak topup T-Money.. Aku whatsapp Nick terus time tuu cakap aku sesat dan tak tau ke mana.. Aku jalan pakai jalan pkai jalan, nmpak 7E, okayy skrg cari cara nak pi 7E tuu.. Dan tuptup, aku dah kat Namdaemun Market.. Ya Allah, bersyukur sangat time tuu sbb aku jumpa tempat yg aku dah pernah pergi.. Soo tade laa menggelabah lagi.. Aku deal dgn Nick nak jumpa dekat Shinsaege tuu gerak sekali pi Namsan Tower.. 

Bila dah mula sesi jejak kasih, kitorg gerak pi Myeondong Entrance punya bus stop.. Dekat dgn hostel aku tu, McDonald dan depan Olive Young.. Kat bus stop tuu ada tulis Bas ke Namsan Tower which is only 1,200won.. Bas dia ada 05 warna hijau, dia mmg tulis Namsan tour bus.. Korg turun last station tuu then menapak hamikk kauu mencanak punya bukit tapi tak tinggi sangat pun.. 


SANGAT TAK RECOMMEND KEPADA ORANG TUA ATAU IBU BAPA YANG BAWA STROLLER ATAU BUDAK KECIK sbb takut dorang penat jee.. Tapi kalau anak buah aku yg hyper terlebih tu, okayy je kot.. Better korg naik cable car nak ke Namsan nie tapi maap naa aku tak tau nak pi sana acaner.. Korg try cari kat blog blog lain sbb kebanyakkannya dorg naik cable car dan bayaran 2 hala 8,500won..







Okay dari sini naik bas tadi kemudian turun kat tempat korg tadi tuu balikk sbb aku nak pi Myeondong.. Jalan jalan cari makan lagi laa kita.. Kemudian aku masuk Nature Republic nie kemudian naik tingkat 3, ada Music Korea.. Kat sini ada certain album yg mahal dan ada yg murah.. Time aku pi nie ada certain album dorg buat sale.. Tapi album wanna one kat sini mahal compare dgn Underground tuu..


nie murahh gilaaaa weyhhh
Lepas tuu aku pi Kampungku sbb kebulur nasii ~ Sekian sajaa entry kalinie, Terima kasih naa sebab sudi baca 😚😚





Blog Hak Milik Syafirah Addawayyah